Hogeschool Gent
Geraard de Duivelstraat 5 - 9000 Gent
Tel: 09 243 33 33 - E-mail: info@hogent.be
Website: www.hogent.be
Toegepaste sterkteleer23898/4148/1819/1/79
Studiegids

Toegepaste sterkteleer

23898/4148/1819/1/79
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in de elektromechanica, trajectschijf 2
    Afstudeerrichting:
    • elektromechanica
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 4 studiepunten
Gewicht: 4,00
Totale studietijd: 100,00 uren
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2019 (Semester 2)

Onderwijsorganisatie (studietijd)

Onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten
Begeleid zelfstandig/extern werk
Hoorcollege48,00 uren
Werkcollege
Zelfstudie52,00 uren
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Men kan dit opleidingsonderdeel enkel mits aparte toelating volgen binnen een
  • creditcontract.
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: Van Ransbeeck Peter
Taalvak: Nee
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2

Doelstellingen

De student krijgt een grondige introductie van de theorie en de toepassingen van de sterkteleer. De student krijgt inzicht in de materie doordat het fysieke gedrag van materialen onder belasting wordt verklaard. Vervolgens wordt dit gedrag gemodelleerd en kan de theorie worden afgeleid. De nadruk ligt hierbij op evenwicht, compatibiliteit van de vervormingen en de eisen die aan het materiaal moeten worden gesteld. Het is de bedoeling de probleemoplossende vaardigheden van de studenten te vergroten. De student verwerft de nodige competenties om op een adequate manier sterkteberekeningen aan te pakken via enerzijds handberekeningen en anderzijds eenvoudige 3D simulaties binnen CAD-CAE-CAM software omgeving.

Inhoud

Spanning, meer bepaald het evenwicht van een vervormbaar lichaam, normaalspanningen in een axiaal belaste staaf, schuifspanningen, toelaatbare spanningen en aan de hand hiervan eenvoudige verbindingen gaan ontwerpen. Buiging, meer bepaald dwarskrachten en buigmomentenlijnen, buigingsvervorming, de buigingsformule, asymmetrische buiging en samengestelde balken.

Torsie, meer bepaald de torsievervorming, de torsieformule, vermogensoverdracht, torsiehoek, statisch onbepaalde op torsie belaste onderdelen, massieve niet cirkelvormige assen, dunwandige buizen, spanningsconcentraties, inelastische torsie en restspanning.
Afschuiving in langs- en dwarsrichting, meer bepaald afschuiving in rechte onderdelen, de schuifspanningsformule, schuifspanningen in balken, schuifstroom in samengestelde en dunwandige onderdelen.

Samengestelde belastingen zoals dunwandige drukvaten en de veroorzaakte spanningstoestand. Knik van kolommen, meer bepaald de kritische last, kolommen met verschillende ondersteuningen, de secansformule, niet-elastisch knikken, dimensioneren van kolommen.

Volgtijdelijkheid (VT)

(geslaagd of gedelibereerd voor Rekenkundige technieken II OF geslaagd voor Technische wiskunde 2 OF geslaagd of gedelibereerd voor Werktuigkunde) EN (geslaagd voor Mechanica 1 OF geslaagd of gedelibereerd voor Mechanica OF (geslaagd of gedelibereerd voor Werktuigkunde EN geslaagd of gedelibereerd voor Vormgevingstechnieken) OF (geslaagd voor Theoretische Mechanica EN geslaagd voor Meettechnieken ( Mech))).

Eindcompetenties

Kerncompetenties

In staat zijn om theoretische en praktische inzichten uit de sterkteleer correct te hanteren binnen wetenschappelijke probleemstellingen.
Onder meer :
- In staat zijn praktische problemen in het domein van de sterkteberekeningen op een theoretisch wetenschappelijke manier aan te pakken.
- Kennis hebben van de technieken om technische problemen een oplossing te geven.
- In staat zijn om blijvend kritisch, creatief en wetenschappelijk te denken en te redeneren.
- In staat zijn om resultaten te interpreteren op juistheid en relevantie.

Algemene competenties

Denk- en redeneervaardigheid (AC1)

Onderwijsorganisatie (omschrijving)

Hoorcolleges
Buiten de contacturen moeten er opdrachten worden voorbereid.

Begeleiding

Er bestaat de mogelijkheid tot een persoonlijke afspraak met de lesgever

Evaluatie

Eerste examenkans

Periode gebonden evaluatie: 
schriftelijk examen bestaande uit vraagstukken (80%)
Niet-periodegebonden evaluatie: meerdere opdrachten in de loop van het semester (20%)

Tweede examenkans

Periode gebonden evaluatie:
Zelfde manier van evalueren als bij de eerste examenkans.


Rekenmachine

Voor het examen is een rekenmachine toegestaan, maar enkel van het type TI-30XB, TI-30XS of Casio FX-92b. Het gebruik van een grafische rekenmachine of een rekenmachine met opslagmogelijkheden staat gelijk met een niet-toegelaten elektronisch hulpmiddel en zal als een onregelmatigheid worden beschouwd.

Studiekosten

Zie alle info over bijzondere studiekosten op de website.

Trefwoorden

Sterkteleer, spanning, torsie, knik, afschuiving, buigmomentenlijnen, buigingsvervorming, buigingsformule, asymmetrische buiging, samengestelde balken, torsievervorming, de torsieformule, vermogensoverdracht, torsiehoek, statisch onbepaalde op torsie belaste onderdelen, massieve niet cirkelvormige assen, dunwandige buizen, spanningsconcentraties, inelastische torsie, restspanning, Afschuiving in langs- en dwarsrichting, de schuifspanningsformule, schuifspanningen in balken, schuifstroom in samengestelde en dunwandige onderdelen, de secansformule, niet-elastisch knikken, kolommen