Hogeschool Gent
Geraard de Duivelstraat 5 - 9000 Gent
Tel: 09 243 33 33 - E-mail: info@hogent.be
Website: www.hogent.be
Brouwerijtechnologie1970/4147/1819/1/76
Studiegids

Brouwerijtechnologie

1970/4147/1819/1/76
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in de chemie, trajectschijf 3
    Keuzeoptie van afstudeerrichting:
    • Keuzeoptie Brouwerijtechnologie binnen biochemie
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 5 studiepunten
Gewicht: 5,00
Totale studietijd: 150,00 uren
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 01.12.2018 (Semester 1)

Onderwijsorganisatie (studietijd)

Onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten
Hoorcollege36,00 uren
Zelfstudie114,00 uren
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Men kan dit opleidingsonderdeel enkel mits aparte toelating volgen binnen een
  • creditcontract.
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: Vanderputten Dana
Taalvak: Nee
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1

Doelstellingen

Brouwerijtechnologie is een mooi voorbeeld van een industrieel biochemisch proces waarin de eerder verworven kennis van chemische technologie, microbiologie en biochemie samen toegepast worden. De student verwerft een diepgaand theoretisch inzicht in de hedendaagse mouterij- en brouwerijprocessen, zowel op biochemisch, chemisch en fysisch vlak, als op technologisch gebied. De student kan de volledige evolutie van de grondstoffen tot en met het eindproduct overzien en begrijpen.

Inhoud

Beschrijving van de inhoud:
De leerstof is thematisch geordend
1. Inleiding, geschiedenis, definitie en economisch belang
2. Moutproductie
3. Hop
4. Toevoegingen
5. Brouwwater
6. Wortproductie
7. Bierproductie
8. De bierafvulling
9. Reiniging en desinfectie

Inhoudelijke vertaling van de eindcompetenties:
- De student koppelt de verschillende hoofdstukken van de cursus aan elkaar
- De student begrijpt de werkingsprincipes van de brouwerijtechnieken en legt ze uit.

 


Volgtijdelijkheid (VT)

geslaagd of gedelibereerd voor Chemische technologie 1 EN (geslaagd of gedelibereerd voor Microbiologie OF (geslaagd of gedelibereerd voor Microbiologie - theorie EN geslaagd of gedelibereerd voor Microbiologie - oefeningen)) EN (geslaagd of gedelibereerd voor Biochemie OF geslaagd of gedelibereerd voor Biochemie (keuze)).

Begincompetenties

Beschikken over de eindcompetenties van de opleidingsonderdelen Chemische technologie, Microbiologie en Biochemie is verplicht.

Eindcompetenties

BCALG12.1: De student past wetenschappelijke kennis toe binnen zijn vakgebied.
Indicator 1: De student kan zelfstandig verbanden leggen tussen verschillende (wetenschappelijke) kennisaspecten.

BCBC02.1: De student voert met kennis van zaken microbiologische en biochemische analyses uit.
Indicator 1: De student kent en begrijpt complexe microbiologische en biochemische analyses wat betreft principe, uitvoering en toepassing.




Onderwijsorganisatie (omschrijving)

Hoorcollege, onderwijsleergesprekken
Bedrijfsbezoeken/ brouwerijstudiedag

Begeleiding

Mogelijkheid tot extra uitleg na afspraak

Evaluatie

Eerste examenkans
Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding

Tweede examenkans
Mogelijkheid tot tweede examenkans

Boeken en syllabi

2. Syllabi
BrouwerijtechnologieVerplicht
  • Auteur: Dana Vanderputten
  • Editie: 2018-2019

Studiekosten

Cursus: € 12
Bedrijfsbezoeken: verplaatsingskosten

Trefwoorden

Brouwerij, Mouterij, Technologie, T360, T430