Academiejaar
2018-19
Komt voor in:
- Bachelor in de chemie, trajectschijf 3
Keuzeoptie van afstudeerrichting:
- Keuzeoptie Brouwerijtechnologie binnen biochemie
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
5 studiepunten
Gewicht:
5,00
Totale studietijd: 150,00 uren
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 01.12.2018 (Semester 1)
Onderwijsorganisatie (studietijd)
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Men kan dit opleidingsonderdeel enkel mits aparte toelating volgen binnen een
- creditcontract.
- examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
- examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: Vanderputten Dana
Taalvak: Nee
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Doelstellingen
Brouwerijtechnologie is een mooi voorbeeld van een industrieel biochemisch proces waarin de eerder verworven kennis van chemische technologie, microbiologie en biochemie samen toegepast worden. De student verwerft een diepgaand theoretisch inzicht in de hedendaagse mouterij- en brouwerijprocessen, zowel op biochemisch, chemisch en fysisch vlak, als op technologisch gebied. De student kan de volledige evolutie van de grondstoffen tot en met het eindproduct overzien en begrijpen.
Inhoud
Beschrijving van de inhoud:
De leerstof is thematisch geordend
1. Inleiding, geschiedenis, definitie en economisch belang
2. Moutproductie
3. Hop
4. Toevoegingen
5. Brouwwater
6. Wortproductie
7. Bierproductie
8. De bierafvulling
9. Reiniging en desinfectie
Inhoudelijke vertaling van de eindcompetenties:
- De student koppelt de verschillende hoofdstukken van de cursus aan elkaar
- De student begrijpt de werkingsprincipes van de brouwerijtechnieken en legt ze uit.
Begincompetenties
Beschikken over de eindcompetenties van de opleidingsonderdelen Chemische technologie, Microbiologie en Biochemie is verplicht.
Eindcompetenties
BCALG12.1: De student past wetenschappelijke kennis toe binnen zijn vakgebied.
Indicator 1: De student kan zelfstandig verbanden leggen tussen verschillende (wetenschappelijke) kennisaspecten.
BCBC02.1: De student voert met kennis van zaken microbiologische en biochemische analyses uit.
Indicator 1: De student kent en begrijpt complexe microbiologische en biochemische analyses wat betreft principe, uitvoering en toepassing.
Onderwijsorganisatie (omschrijving)
Hoorcollege, onderwijsleergesprekken
Bedrijfsbezoeken/ brouwerijstudiedag
Begeleiding
Mogelijkheid tot extra uitleg na afspraak
Evaluatie
Eerste examenkans
Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding
Tweede examenkans
Mogelijkheid tot tweede examenkans
Boeken en syllabi
2. Syllabi
BrouwerijtechnologieVerplicht - Auteur: Dana Vanderputten
- Editie: 2018-2019
Studiekosten
Cursus: € 12
Bedrijfsbezoeken: verplaatsingskosten
Trefwoorden
Brouwerij, Mouterij, Technologie, T360, T430