Hogeschool Gent
Geraard de Duivelstraat 5 - 9000 Gent
Tel: 09 243 33 33 - E-mail: info@hogent.be
Website: www.hogent.be
Levensmiddelenchemie8949/4147/1819/1/03
Studiegids

Levensmiddelenchemie

8949/4147/1819/1/03
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in de chemie, trajectschijf 2
    Afstudeerrichting:
    • chemie
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Gewicht: 3,00
Totale studietijd: 90,00 uren
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2019 (Semester 2)

Onderwijsorganisatie (studietijd)

Onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten
Hoorcollege24,00 uren
Zelfstudie66,00 uren
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Men kan dit opleidingsonderdeel enkel mits aparte toelating volgen binnen een
  • creditcontract.
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: Vlaemynck Karen
Taalvak: Nee
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2

Doelstellingen

Het opleidingsonderdeel levensmiddelenchemie is een essentieel onderdeel voor de opleiding Professionele Bachelor Chemie. Het vak levensmiddelenchemie is een basisonderdeel van de opleiding waardoor de student de nodige competenties verwerft. Het geeft hen de mogelijkheid om kennis en inzicht te verwerven van de verschillende basisprocessen binnen de levensmiddelen industrie. In de cursus wordt ingegaan op de studie van de bestanddelen van levensmiddelen en hun chemische eigenschappen, inzicht verwerven in de chemische reacties welke optreden bij de verwerking en bewerking van levensmiddelen, toepassing en het gebruik van diverse controletechnieken, nut van additieven in levensmiddelen en inzien dat contaminatie een belangrijk probleem is in de levensmiddelen industrie.

Inhoud

1. Water:
- rol van water
- vochtgehalte en wateractiviteit
- verband wateractiviteit/conservering/stabiliteit
2. Bespreking van lipiden, koolhydraten, eiwitten, vitaminen.
3. Technologische modificaties van voedingsmiddelen
4. Levensmiddelenanalyse
5. Additieven:
- reglementering en indeling van additieven
- beschrijving van de werking van de additieven
6. Bespreking van de belangrijkste enzymen en hun toepassing
7. Contaminatie


Inhoudelijke vertaling van de eindcompetenties:

De student kan onder meer informatie verwerken en analyseren, betrekking hebbend op de verschillende basisprocessen binnen de levensmiddelenindustrie.

De student legt onder meer verbanden tussen de verschillende basisprocessen, producties en controles binnen delevensmiddelenindustrie.

De student legt onder meer verbanden tussen de bestanddelen, chemische eigenschappen en chemische reacties van stoffen bij de verwerking en bewerking van levensmiddelen.

Volgtijdelijkheid (VT)

(geslaagd of gedelibereerd voor Algemene en anorganische chemie OF geslaagd of gedelibereerd voor Algemene en anorganische chemie - theorie) EN (geslaagd of gedelibereerd voor Organische chemie OF geslaagd of gedelibereerd voor Organische Chemie - theorie).

Begincompetenties

Beschikken over de eindcompetenties van de opleidingsonderdelen Algemene en anorganische chemie en Organische Chemie is verplicht.

Eindcompetenties

AC 02.1: De student verwerkt kritisch informatie binnen zijn beroepssector en hij verwerft zo nieuwe beroepskennis.
Indicator 1: De student evalueert en combineert kritisch de kennis en de inzichten uit zijn beroepssector.

BCALG12.1: De student past wetenschappelijke kennis toe binnen zijn vakgebied.
Indicator 1: De student kan zelfstandig verbanden leggen tussen verschillende (wetenschappelijke) kennisaspecten.
 

Onderwijsorganisatie (omschrijving)

Hoorcollege, met naargelang de interesse in het onderwerp de mogelijkheid tot groepsgesprekken en verdere uitbouw van het onderwerp.

Begeleiding

Permanente mogelijkheid tot vraagstelling tijdens en na de uren.

Evaluatie

Eerste examenkans
Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding

Tweede examenkans
Mogelijkheid tot tweede examenkans

Boeken en syllabi

2. Syllabi
LevensmiddelenchemieVerplicht
  • Auteur: Karen Vlaemynck
  • Editie: 2018-2019

Studiekosten

ongeveer 5 euro

Trefwoorden

Levensmiddelen, afbraakreacties, bewaren, verwerken, additieven, contaminanten, T430