Hogeschool Gent
Geraard de Duivelstraat 5 - 9000 Gent
Tel: 09 243 33 33 - E-mail: info@hogent.be
Website: www.hogent.be
Oefeningen brouwerijtechnologie10629/4147/1819/1/87
Studiegids

Oefeningen brouwerijtechnologie

10629/4147/1819/1/87
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in de chemie, trajectschijf 3
    Keuzeoptie van afstudeerrichting:
    • Keuzeoptie Brouwerijtechnologie binnen biochemie
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 6 studiepunten
Gewicht: 6,00
Totale studietijd: 180,00 uren
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 01.12.2018 (Semester 1)

Onderwijsorganisatie (studietijd)

Onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten
Werkcollege72,00 uren
Zelfstudie108,00 uren
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Men kan dit opleidingsonderdeel enkel mits aparte toelating volgen binnen een creditcontract.
Titularis: Vanderputten Dana
Taalvak: Nee
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1

Doelstellingen

Dit opleidingsonderdeel sluit aan bij het opleidingsonderdeel Brouwerijtechnologie. De student heeft inzicht in het brouwproces. De student brouwt bier met de pilootinstallatie in het laboratorium. De student beheerst de verschillende analysetechnieken die de kwaliteit van de gerst tot het afgewerkte bier onderzoeken. De student kan de resultaten kritisch beoordelen en rapporteren.

Inhoud

De leerstof wordt, voorzover toepasselijk, geordend volgens het productieproces van mout en bier en omvat:
- Grondstoffenanalyse
- Uitvoeren en controleren van het productieproces, van gerst tot afgewerkt bier
- Controle van half- en eindproducten
- Reiniging en desinfectie
- Mouterij en/of bedrijfsbezoeken

Inhoudelijke vertaling van de eindcompetenties:
- De student trekt besluiten uit de verzamelde gegevens door vergelijking met literatuurgegevens in een labologboek
- De student gebruikt brouwerijtypische analyse-apparatuur.
- De student calibreert en reinigt brouwerijtypische analyse-apparatuur
- de student vergelijkt de bekomen resultaten met referenties uit de literatuur.
- De student begrijpt de meetprincipes van de brouwerijtechnieken en legt ze uit.
- De student voert de brouwerijtypische analysen zelfstandig uit en interpreteert de resultaten.

Volgtijdelijkheid (VT)

(geslaagd of gedelibereerd voor Microbiologie OF (geslaagd of gedelibereerd voor Microbiologie - theorie EN geslaagd of gedelibereerd voor Microbiologie - oefeningen)) EN (geslaagd of gedelibereerd voor Biochemie OF geslaagd of gedelibereerd voor Biochemie (keuze)) EN (geslaagd of gedelibereerd voor Analysetechnieken OF geslaagd of gedelibereerd voor Analysetechnieken) EN simultaan te volgen met Brouwerijtechnologie EN (geslaagd of gedelibereerd voor Biochemie - aanvullingen OF (geslaagd of gedelibereerd voor Biochemie - aanvullingen - theorie EN geslaagd of gedelibereerd voor Biochemische analysetechnieken - oefeningen)).

Begincompetenties

Beschikken over de eindcompetenties van het opleidingsonderdelen Microbiologie, Biochemie, Biochemie-aanvullingen en Analysetechnieken is verplicht. en het opleidingsonderdeel Brouwerijtechnologie moet gevolgd worden.

Eindcompetenties

AC 05.3: De student rapporteert adequaat (mondeling en schriftelijk) en gebruikt daarbij de juiste vakterminologie.
Indicator 2: De student rapporteert schriftelijk en traceerbaar over meerdere experimenten op een samenhangende manier en gebruikt daarbij de juiste vakterminologie.

BCALG01.3: De student beheerst een brede waaier aan instrumentele analysetechnieken.
Indicator 1: De student kent complexe instrumentele analysetechnieken en voert ze zelfstandig uit.

BCALG03.1: De student bedient apparatuur
Indicator 1: De student bedient apparatuur aan de hand van de technische handleiding.

BCALG03.2: De student beheert apparatuur.
Indicator 1: De student voert zelfstandig kalibraties uit.
 
BCALG07.3: De student interpreteert kritisch resultaten.
Indicator 1: De student interpreteert zelfstandig resultaten in de correcte (bio-)chemische context.

BCBC02.1: De student voert met kennis van zaken microbiologische en biochemische analyses uit.
Indicator 1: De student kent en begrijpt complexe microbiologische en biochemische analyses wat betreft principe, uitvoering en toepassing.

BCBC02.2: De student voert microbiologische en biochemische analyses correct uit.
Indicator 1: De student voert aan de hand van een werkwijze een complexe microbiologische en biochemische analysemethode en/of techniek zelfstandig en efficiƫnt uit.

Onderwijsorganisatie (omschrijving)

Peerteaching, demonstratie, practica, onderwijsleergesprek/hoorcollege
Bedrijfsbezoeken/ brouwerijstudiedag

Begeleiding

Mogelijkheid tot extra uitleg tijdens de oefeningen en na afspraak

Evaluatie

Eerste examenkans

Niet-periodegebonden evaluatie.
Evaluatie van het dagelijks werk, van verslagen en van een test.
Aanwezigheid is verplicht. Bij onwettige afwezigheid heeft de student geen recht op een inhaalmoment en wordt een score van 0/20 toegekend voor de desbetreffende oefening.

Tweede examenkans

70% van de punten uit de eerste examenkans worden behouden, voor 30% van de punten is er een tweede examenkans. Deze tweede examenkans zal bestaan uit een test over de uitgevoerde experimenten.

Boeken en syllabi

2. Syllabi
Brouwerijtechnologie oefeningenVerplicht
  • Auteur: Dana Vanderputten
  • Editie: 2018-2019

Studiekosten

Ongeveer € 10
Bedrijfsbezoeken: verplaatsingskosten

Zie alle info over bijzondere studiekosten op de website.

Trefwoorden

Brouwerij, Mouterij, Kwaliteitscontrole, Technologie, T360, T430