Hogeschool Gent
Geraard de Duivelstraat 5 - 9000 Gent
Tel: 09 243 33 33 - E-mail: info@hogent.be
Website: www.hogent.be
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie8948/4147/1819/2/67
Studiegids

Levensmiddelenanalyse en -microbiologie

8948/4147/1819/2/67
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in de chemie, trajectschijf 2
    Afstudeerrichting:
    • biochemie
Dit is een samengesteld opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 7 studiepunten
Gewicht: 7,00
Totale studietijd: 210,00 uren
Dit samengesteld opleidingsonderdeel bestaat uit volgende delen:
  • Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - theorie (4 studiepunten - gewicht: 4,00)
  • Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - oefeningen (3 studiepunten - gewicht: 3,00)
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: vroegste grensdata van de gevolgde delen van dit opleidingsonderdeel.

Onderwijsorganisatie (studietijd)

Levensmiddelenanalyse en -microbiologie

Delen van het opleidingsonderdeel:
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - theorie
Onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten
Hoorcollege24,00 uren
Zelfstudie96,00 uren
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - oefeningen
Onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten
Werkcollege36,00 uren
Zelfstudie54,00 uren
Het resultaat wordt berekend op basis van de quoteringen op delen van dit opleidingsonderdeel, dit afgerond tot op een geheel getal.
Deel van opleidingsonderdeelQuotering?Tweede examenkans mogelijk?Wanneer te herkansen?
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - theorieop 20 (tot op een geheel getal)JaZelfs indien geslaagd
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - oefeningenop 20 (tot op een geheel getal)Nee--
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Men kan dit opleidingsonderdeel enkel mits aparte toelating volgen binnen een creditcontract.
Titularis: Messens Ann
Andere docenten: Van der Eecken Nathan, Van Holle Sofie, Van Houdt Sara
Taalvak: Nee
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1

Doelstellingen

Delen van het opleidingsonderdeel:
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - theorie
In het kader van deze cursus wordt de problematiek van microbiële contaminaties van levensmiddelen bestudeerd en mogelijke analysetechnieken behandeld. Hieraan wordt de problematiek van HACCP gekoppeld. Daarnaast wordt er de nodige aandacht besteed aan de bestanddelen van levensmiddelen en hun chemische eigenschappen en worden de chemische reacties, welke optreden bij de verwerking en bewerking van levensmiddelen, behandeld.
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - oefeningen
Onderzoek uitvoeren naar de chemische samenstelling van levensmiddelen.
Onderzoek uitvoeren naar de microbiële verontreinigingen in levensmiddelen.

Inhoud

Delen van het opleidingsonderdeel:
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - theorie
1. Herhaling van belangrijke begrippen uit de biochemie.
2. Microbiologisch onderzoek van levensmiddelen.
3. Voedselinfecties en voedselintoxicaties.
4. Mycotoxinen.
5. Ontwikkeling en toepassing van het HACCPsysteem in de voedingsmiddelenindustrie
6. Technologische modificaties van voedingsmiddelen
7. Levensmiddelenanalyse (vochtbepaling, eiwitbepaling, bepaling van vetten en bepaling van koolhydraten)
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - oefeningen
1. Microbiologisch onderzoek van lucht.
2. Microbiologisch onderzoek van water.
3. Microbiologisch onderzoek van vleeswaren.
4. Microbiologisch onderzoek van bier.
5. Microbiologische controle van melkproducten. (optioneel)
6. Controle op antibiotica in vruchtensappen. (optioneel)
7. Isolatie en identificatie van MO op groenten. (optioneel)
8. Toepassingen op de analyse van levensmiddelen

Volgtijdelijkheid (VT)

(geslaagd of gedelibereerd voor Organische chemie OF (geslaagd of gedelibereerd voor Organische Chemie - theorie EN geslaagd of gedelibereerd voor Organische Chemie - oefeningen)) EN (geslaagd of gedelibereerd voor Microbiologie OF (geslaagd of gedelibereerd voor Microbiologie - theorie EN geslaagd of gedelibereerd voor Microbiologie - oefeningen)).

Begincompetenties

Delen van het opleidingsonderdeel:
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - theorie
Beschikken over de eindcompetenties van de opleidingsonderdelen organische chemie en microbiologie is verplicht.
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - oefeningen
Beschikken over de eindcompetenties van de opleidingsonderdelen organische chemie en microbiologie is verplicht.

Eindcompetenties

Delen van het opleidingsonderdeel:
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - theorie
AC 01.1: De student analyseert en ziet verbanden, met het oog op het oplossen van sectorgebonden vraagstellingen.
Indicator 2: Kan zelfstandig verbanden leggen tussen verschillende kennisaspecten.

BCALG12.1: De student past wetenschappelijke kennis toe binnen zijn vakgebied.
Indicator 1: De student kan zelfstandig verbanden leggen tussen verschillende (wetenschappelijke) kennisaspecten.

BCBC02.2: De student voert microbiologische en biochemische analyses correct uit.
Indicator 2: De student is op de hoogte van HACCP wetgeving en kan deze toepassen in de toebedeelde opdrachten.

Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - oefeningen
ABC 02.1: De student lost werkgerelateerde problemen effectief op.
Indicator 1: De student analyseert autonoom een complex probleem vanuit verschillende invalshoeken en formuleert een oplossing.

AC 05.3: De student rapporteert adequaat (mondeling en schriftelijk) en gebruikt daarbij de juiste vakterminologie.
Indicator 2: De student rapporteert schriftelijk en traceerbaar over meerdere experimenten op een samenhangende manier en gebruikt daarbij de juiste vakterminologie.

AC 07.1: De student zorgt ervoor dat zijn werk beantwoordt aan de gestelde eisen.
Indicator 2: De student beoordeelt zijn resultaat.

BCALG01.1: De student beschikt over voldoende kennis om analyses uit te voeren
Indicator 1: De student kent en begrijpt complexe analysemethoden wat betreft principe, uitvoering en toepassing.

BCALG01.2: De student voert analyses correct uit.
Indicator 1: De student voert aan de hand van een werkwijze een complexe analysemethode en/of techniek zelfstandig en efficiënt uit.

BCALG01.5: De student neemt op een correcte manier stalen en bereidt deze voor.
Indicator 1: De student neemt zelfstandig een representatief staal voor analyse en bereidt het op een gepaste manier voor.
 
BCALG03.1: De student bedient apparatuur
Indicator 1: De student bedient apparatuur aan de hand van de technische handleiding.

Onderwijsorganisatie (omschrijving)

Delen van het opleidingsonderdeel:
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - theorie
Theorie : doceren, leergesprek
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - oefeningen
Practicum : demonstreren, practicum

Evaluatie

Delen van het opleidingsonderdeel:
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - theorie

Eerste examenkans
Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding.

Tweede examenkans
Mogelijkheid tot tweede examenkans.


Indien een student afwezig is op 1 deelopleidingsonderdeel kan er geen examencijfer voor
het samengesteld opleidingsonderdeel berekend worden.

Indien de berekende gewogen score van het samengesteld opleidingsonderdeel meer dan
9 op 20 bedraagt en er is een deelopleidingsonderdeel met een score van minder dan 8 op
20 dan krijgt de student voor het samengesteld opleidingsonderdeel niet de berekende
gewogen score maar wordt er automatisch het examencijfer “9 op 20” toegekend

Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - oefeningen

Eerste examenkans
-
2/3 op het deel oefeningen levensmiddelenmicrobiologie
- 1/3 op het deel oefeningen levensmiddelenanalyse aan de hand van dagelijks werk en verslagen

Tweede examenkans
Door de verscheidenheid aan competenties die dient te worden afgetoetst in de verschillende domeinen van dit dOLOD kan geen tweede examenkans georganiseerd worden.


Indien een student afwezig is op 1 deelopleidingsonderdeel kan er geen examencijfer voor het samengesteld opleidingsonderdeel berekend worden.

Indien de berekende gewogen score van het samengesteld opleidingsonderdeel meer dan 9 op 20 bedraagt en er is een deelopleidingsonderdeel met een score van minder dan 8 op 20 dan krijgt de student voor het samengesteld opleidingsonderdeel niet de berekende gewogen score maar wordt er automatisch het examencijfer “9 op 20” toegekend

Boeken en syllabi

Levensmiddelenanalyse en -microbiologie

Delen van het opleidingsonderdeel:
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - theorie
2. Syllabi
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - Theorie Deel 1Verplicht
  • Auteur: Ann Messens
  • Editie: 2018-2019
Levensmiddelenanalyse en-microbiologie - Theorie Deel 2Verplicht
  • Auteur: Messens Ann
  • Editie: 2018-2019
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - oefeningen
2. Syllabi
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie: oefeningen levensmiddelenanalyseVerplicht
  • Auteur: Nathan Van Der Eecken
  • Editie: 2018-2019
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie: oefeningen levensmiddelenmircobiologieVerplicht
  • Auteur: Ann Messens
  • Editie: 2018-2019

Studiekosten

Delen van het opleidingsonderdeel:
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - theorie
Syllabus is te verkrijgen via de cursusdienst
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - oefeningen

Syllabus is verkrijgbaar via de cursusdienst.

Vuurbestendige of 100% katoenen labojas, spatels, peer

Zie alle info over bijzondere studiekosten op de website.

Trefwoorden

Delen van het opleidingsonderdeel:
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - theorie
B230, T430, Microbiologie van levensmiddelen, Levensmiddelenanalyse
Levensmiddelenanalyse en -microbiologie - oefeningen
B230, T430, Microbiologie van levensmiddelen, Levensmiddelenanalyse