Hogeschool Gent
Geraard de Duivelstraat 5 - 9000 Gent
Tel: 09 243 33 33 - E-mail: info@hogent.be
Website: www.hogent.be
Fermentatietechnologie - theorie17542/4147/1819/4545/83
Studiegids

Fermentatietechnologie - theorie

17542/4147/1819/4545/83
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in de chemie, trajectschijf 3
    Afstudeerrichting:
    • biochemie
Dit is een deel van het opleidingsonderdeel Fermentatietechnologie.
Studieomvang: 4 studiepunten
Gewicht: 4,00
Totale studietijd: 120,00 uren
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 01.12.2018 (Semester 1)

Onderwijsorganisatie (studietijd)

Onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten
Hoorcollege24,00 uren
Zelfstudie96,00 uren
Dit deel van het opleidingsonderdeel 'Fermentatietechnologie' wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: 
  • wel mogelijk.
  • indien in eerste examenkans niet geslaagd voor opleidingsonderdeel 'Fermentatietechnologie', moet dit deel enkel herkanst worden indien niet geslaagd.
Titularis: Messens Ann
Taalvak: Nee
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1

Doelstellingen

In deze cursus worden de algemene kennis van bacteriën, gisten en schimmels gekaderd in het gebeuren
van de fermentatietechnologie. De opbouw van een fermentatieproces en de
diverse basisprincipes van fermenteren worden uitgediept. Verder worden enkele
voorbeelden van fermentatieprocessen belicht.

 

Inhoud

1. Het micro-organisme.

2. Het fermentatieproces.

3. Antibiotica en hun bereiding.

4. De bereiding van kaas.

5. De bereiding van salami.

Begincompetenties

Beschikken over de eindcompetenties van het opleidingsonderdeel Microbiologie is verplicht.

Eindcompetenties

AC 01.1: De student analyseert en ziet verbanden, met het oog op het oplossen van sectorgebonden vraagstellingen.
Indicator 2: Kan zelfstandig verbanden leggen tussen verschillende kennisaspecten.

BCALG12.1: De student past wetenschappelijke kennis toe binnen zijn vakgebied.
Indicator 1: De student kan zelfstandig verbanden leggen tussen verschillende (wetenschappelijke) kennisaspecten.

BCBC01.2: De student voert biotechnologische technieken correct uit
Indicator 2: De student heeft kennis van de biotechnologische procesinstallatie in functie van het sturen, controleren en analyseren van het procesverloop.

Onderwijsorganisatie (omschrijving)

Hoorcollege

Begeleiding

Mogelijkheid tot vragenstelling

Evaluatie

Eerste examenkans
Mondeling examen

Tweede examenkans
Mogelijkheid tot 2de examenkans


Indien een student afwezig is op 1 deelopleidingsonderdeel kan er geen examencijfer voor
het samengesteld opleidingsonderdeel berekend worden.
Indien de berekende gewogen score van het samengesteld opleidingsonderdeel meer dan
9 op 20 bedraagt en er is een deelopleidingsonderdeel met een score van minder dan 8 op
20 dan krijgt de student voor het samengesteld opleidingsonderdeel niet de berekende
gewogen score maar wordt er automatisch het examencijfer “9 op 20” toegekend




Boeken en syllabi

2. Syllabi
Fermentatietechnologie - theorieVerplicht
  • Auteur: Messens Ann
  • Editie: 2018-2019