Hogeschool Gent
Geraard de Duivelstraat 5 - 9000 Gent
Tel: 09 243 33 33 - E-mail: info@hogent.be
Website: www.hogent.be
Fermentatietechnologie4545/4147/1819/2/36
Studiegids

Fermentatietechnologie

4545/4147/1819/2/36
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in de chemie, trajectschijf 3
    Afstudeerrichting:
    • biochemie
Dit is een samengesteld opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 6 studiepunten
Gewicht: 6,00
Totale studietijd: 180,00 uren
Dit samengesteld opleidingsonderdeel bestaat uit volgende delen:
  • Fermentatietechnologie - theorie (4 studiepunten - gewicht: 4,00)
  • Fermentatietechnologie - oefeningen (2 studiepunten - gewicht: 2,00)
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: vroegste grensdata van de gevolgde delen van dit opleidingsonderdeel.

Onderwijsorganisatie (studietijd)

Fermentatietechnologie

Delen van het opleidingsonderdeel:
Fermentatietechnologie - theorie
Onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten
Hoorcollege24,00 uren
Zelfstudie96,00 uren
Fermentatietechnologie - oefeningen
Onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten
Werkcollege36,00 uren
Zelfstudie24,00 uren
Het resultaat wordt berekend op basis van de quoteringen op delen van dit opleidingsonderdeel, dit afgerond tot op een geheel getal.
Deel van opleidingsonderdeelQuotering?Tweede examenkans mogelijk?Wanneer te herkansen?
Fermentatietechnologie - theorieop 20 (tot op een geheel getal)JaEnkel indien niet geslaagd
Fermentatietechnologie - oefeningenop 20 (tot op een geheel getal)JaEnkel indien niet geslaagd
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Men kan dit opleidingsonderdeel enkel mits aparte toelating volgen binnen een creditcontract.
Titularis: Messens Ann
Andere docenten: Van Holle Sofie, Van Houdt Sara
Taalvak: Nee
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1

Doelstellingen

Delen van het opleidingsonderdeel:
Fermentatietechnologie - theorie
In deze cursus worden de algemene kennis van bacteriën, gisten en schimmels gekaderd in het gebeuren
van de fermentatietechnologie. De opbouw van een fermentatieproces en de
diverse basisprincipes van fermenteren worden uitgediept. Verder worden enkele
voorbeelden van fermentatieprocessen belicht.

 
Fermentatietechnologie - oefeningen
De studenten zetten een aantal theoretisch behandelde onderwerpen om in de praktijk waardoor ze een beter inzicht kunnen bekomen in de complexiteit van fermentatieprocessen en de daarmee verbonden randvoorwaarden.

Inhoud

Delen van het opleidingsonderdeel:
Fermentatietechnologie - theorie
1. Het micro-organisme.

2. Het fermentatieproces.

3. Antibiotica en hun bereiding.

4. De bereiding van kaas.

5. De bereiding van salami.
Fermentatietechnologie - oefeningen
1. Opstellen van een groeicurve van een micro-organisme.
2. Opbouwen van een fermentatieproces.
3. Isolatie en karakterisatie van antibiotica geproduceerd door een bacterie. (optioneel)
4. Isolatie en karakterisatie van metabolieten geproduceerd door een gist.
5. Proef op de stremselbereiding door Bacillus subtilis. (optioneel)
6. Thermische destructie van micro-organismen.
7. Bewaartechnieken voor micro-organismen.
8. Most probable number - bepaling. (optioneel)
9. Fenolcoëfficiëntbepaling. (optioneel)

Volgtijdelijkheid (VT)

(geslaagd of gedelibereerd voor Microbiologie OF (geslaagd of gedelibereerd voor Microbiologie - theorie EN geslaagd of gedelibereerd voor Microbiologie - oefeningen)).

Begincompetenties

Delen van het opleidingsonderdeel:
Fermentatietechnologie - theorie
Beschikken over de eindcompetenties van het opleidingsonderdeel Microbiologie is verplicht.
Fermentatietechnologie - oefeningen
Beschikken over de eindcompetenties van het opleidingsonderdeel Microbiologie is verplicht.

Eindcompetenties

Delen van het opleidingsonderdeel:
Fermentatietechnologie - theorie
AC 01.1: De student analyseert en ziet verbanden, met het oog op het oplossen van sectorgebonden vraagstellingen.
Indicator 2: Kan zelfstandig verbanden leggen tussen verschillende kennisaspecten.

BCALG12.1: De student past wetenschappelijke kennis toe binnen zijn vakgebied.
Indicator 1: De student kan zelfstandig verbanden leggen tussen verschillende (wetenschappelijke) kennisaspecten.

BCBC01.2: De student voert biotechnologische technieken correct uit
Indicator 2: De student heeft kennis van de biotechnologische procesinstallatie in functie van het sturen, controleren en analyseren van het procesverloop.
Fermentatietechnologie - oefeningen

ABC 02.1: De student lost werkgerelateerde problemen effectief op.
Indicator 1: De student analyseert autonoom een complex probleem vanuit verschillende invalshoeken en formuleert een oplossing.

AC 07.1: De student zorgt ervoor dat zijn werk beantwoordt aan de gestelde eisen.
Indicator 2: De student beoordeelt zijn resultaat.
Indicator 3: De student heeft oog voor ordelijkheid bij de uitvoering van zijn taken.

BCALG01.4: De student maakt een gemotiveerde keuze inzake analysemethode.
Indicator 1: De student kiest zelfstandig en op een gefundeerde manier de geschikte analysemethode uit een brede waaier rekening houdend met de beperkingen en de mogelijkheden.

BCALG01.5: De student neemt op een correcte manier stalen en bereidt deze voor.
BCALG01.5.1: De student neemt zelfstandig een representatief staal voor analyse en bereidt het op een gepaste manier voor.

BCALG05.2: De student evalueert en verwerkt wetenschappelijke bronnen.
BCALG05.2.1: De student maakt een samenhangende synthese vanuit meerdere gespecialiseerde bronnen.

BCALG05.3: De student refereert correct naar geraadpleegde bronnen.
BCALG05.3.1: De student refereert correct naar geraadpleegde bronnen (geen plagiaat).

BCBC01.2: De student voert biotechnologische technieken correct uit
BCBC01.2.2: De student heeft kennis van de biotechnologische procesinstallatie in functie van het sturen, controleren en analyseren van het procesverloop.

BCBC02.2 De student voert microbiologische en biochemische analyses correct uit.
Indicator 1: De student voert aan de hand van een werkwijze een complexe microbiologische en biochemische analysemethode en/of techniek zelfstandig en efficiënt uit.

Onderwijsorganisatie (omschrijving)

Delen van het opleidingsonderdeel:
Fermentatietechnologie - theorie
Hoorcollege
Fermentatietechnologie - oefeningen

Practica

Opdracht in het kader van de practica

Begeleiding

Delen van het opleidingsonderdeel:
Fermentatietechnologie - theorie
Mogelijkheid tot vragenstelling
Fermentatietechnologie - oefeningen
Mogelijkheid tot vragenstelling

Evaluatie

Delen van het opleidingsonderdeel:
Fermentatietechnologie - theorie

Eerste examenkans
Mondeling examen

Tweede examenkans
Mogelijkheid tot 2de examenkans


Indien een student afwezig is op 1 deelopleidingsonderdeel kan er geen examencijfer voor
het samengesteld opleidingsonderdeel berekend worden.
Indien de berekende gewogen score van het samengesteld opleidingsonderdeel meer dan
9 op 20 bedraagt en er is een deelopleidingsonderdeel met een score van minder dan 8 op
20 dan krijgt de student voor het samengesteld opleidingsonderdeel niet de berekende
gewogen score maar wordt er automatisch het examencijfer “9 op 20” toegekend




Fermentatietechnologie - oefeningen

Eerste examenkans

Niet-periodegebonden evaluatie aan de hand van dagelijks werk en verslagen.

Tweede examenkans

Mogelijkheid tot tweede examenkans voor 30% van de punten onder de vorm van een theoretische test en/of praktische oefeningen.

Indien een student afwezig is op 1 deelopleidingsonderdeel kan er geen examencijfer voor het samengesteld opleidingsonderdeel berekend worden.

Indien de berekende gewogen score van het samengesteld opleidingsonderdeel meer dan 9 op 20 bedraagt en er is een deelopleidingsonderdeel met een score van minder dan 8 op 20 dan krijgt de student voor het samengesteld opleidingsonderdeel niet de berekende gewogen score maar wordt er automatisch het examencijfer “9 op 20” toegekend

Boeken en syllabi

Fermentatietechnologie

Delen van het opleidingsonderdeel:
Fermentatietechnologie - theorie
2. Syllabi
Fermentatietechnologie - theorieVerplicht
  • Auteur: Messens Ann
  • Editie: 2018-2019
Fermentatietechnologie - oefeningen
2. Syllabi
Fermentatietechnologie - oefeningenVerplicht
  • Auteur: Messens Ann
  • Editie: 2018-2019

Studiekosten

Delen van het opleidingsonderdeel:
Fermentatietechnologie - theorie
syllabus
Fermentatietechnologie - oefeningen

Syllabus

Labo-uitrusting: vuurbestendige labojas, spatels, pipetteerpeer, ..

Zie alle info over bijzondere studiekosten op de website.

Trefwoorden

Delen van het opleidingsonderdeel:
Fermentatietechnologie - theorie
Fermentatietechnologie, B230
Fermentatietechnologie - oefeningen
Fermentatietechnologie, B230