Hogeschool Gent
Geraard de Duivelstraat 5 - 9000 Gent
Tel: 09 243 33 33 - E-mail: info@hogent.be
Website: www.hogent.be
Atelier Animatie II27781/4125/1819/1/51
Studiegids

Atelier Animatie II

27781/4125/1819/1/51
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in de audiovisuele kunsten, trajectschijf 1
    Afstudeerrichting:
    • animatiefilm
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 9 studiepunten
Gewicht: 9,00
Totale studietijd: 270,00 uren
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 01.12.2018 (Academiejaar)
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Men kan dit opleidingsonderdeel enkel mits aparte toelating volgen binnen een creditcontract.
Titularis: Verschoore Evelyn
Andere docenten: Breyne Rob, Degryse Luc, Demeyer Jean-Marie, Derycke Johan, Van Cauter Steffie
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Academiejaar

Omschrijving Onderwijsorganisatie (lijst)

Onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten
Begeleid zelfstandig/extern werk72,00 uren
Hoorcollege24,00 uren
Werkcollege36,00 uren
Zelfstudie138,00 uren

Omschrijving Onderwijsorganisatie (tekst)

Opdrachten die onder begeleiding worden uitgevoerd in het gezamenlijk atelier. Ter ondersteuning worden hoor- en/of werkcolleges gegeven. De student doet aan zelfstudie en maakt zelfstandig één of meer opdrachten in functie van het atelier.
De student schrijft minstens twee maal per academiejaar een reflectieverslag. Deze schrijvend-reflectieve praktijk heeft onder andere de bedoeling om de individuele werkontwikkeling te duiden en wordt als pedagogisch instrument mee opgenomen in de dialoog tussen student en docent. Binnen de onderwijsactiviteiten worden individuele feedback en peer-review momenten voorzien.

Omschrijving Doelstellingen

De student wordt in dit opleidingsonderdeel begeleid om al zoekende het medium animatiefilm te verkennen op grafisch, inhoudelijk en auditief gebied. Via observatie, interpretatie en een onderzoekende houding worden de eerste stappen gezet in een zoektocht naar een eigen filmisch spoor.
De focus ligt op de artistieke zoektocht van de student. Deze veronderstelt een kritische reflectie, zowel inhoudelijk als vormelijk, in functie van de ontwikkeling van een eigenzinnig beeldend, filmisch en auditief discours. De student krijgt de vrijheid om te exploreren binnen en buiten de aangereikte kaders. De student leert allerlei tekentechnieken. De zintuigen van het kijken en luisteren worden gestimuleerd. Aan de student wordt gevraagd te zoeken naar zijn eigen inhoud.

Elk bachelorjaar omvat binnen het animatiefilmatelier 3 opleidingsonderdelen; elk op jaarbasis georganiseerd. In bachelor 1 betreft het Atelier Animatie I, II en III.

De opleidingsonderdelen Atelier Animatie I en II werken opdrachtgestuurd. In Atelier Animatie I zijn de opdrachten eerder gestructureerd en doelgericht. In Atelier Animatie II zijn de opdrachten vrijer en zetten deze aan tot exploratie, experiment en onderzoek. In Atelier Animatie III is het (artistiek) proces van de student het sturende element en legt de focus op de creatie van eigen presenteerbaar audiovisueel werk.

Omschrijving Inhoud

Atelier Animatie II omvat volgende onderdelen:
1) grafisch onderzoek: verschillende grafische methodes en attitudes verruimen de zoektocht naar coherentie van vorm en inhoud. (kernwoorden: kijken, interpretatie, ideeënontwikkeling, weergeven en overbrengen van ideeën, visuele inhoud, materiaalkennis, tekenmethodes, compositie)

2) expressiedagboek: dagelijkse ervaringen expressief uiten om naar persoonlijke inhoud en vorm te evolueren. (kernwoorden: waarneming, interpretatie, ideeënontwikkeling, weergeven van ideeën, visuele inhoud)

3) animatietekenen: lijfelijk en tekenkundig weergeven van kracht, spanning en overdrijving. (kernwoorden: observatie, interpretatie, visuele inhoud, improvisatie, bewegingsanalyse, timing, acteren, tekenmethodes)

4) verzamelen van filmische ideeën: er worden methodes gegeven om persoonlijke (visuele en/of auditieve) inhoud te ontdekken en te verzamelen. (kernwoorden: kijken, observatie, ideeënontwikkeling, visuele en auditieve inhoud, narratieve technieken, improvisatie)

5) luisteren en geluidsopname: leren luisteren en via eigen opnames klank leren ontleden en lineair monteren; een persoonlijke klankbibliotheek aanleggen. (kernwoorden: luisteren, klankterminologie, klank als beweging, digitale opnameapparatuur, geluidsopname, tijdservaring, montage)

Omschrijving Begincompetenties (tekst)

Geen specifieke begincompetenties vereist.

Omschrijving Eindcompetenties (tekst)

De student begint zijn artistieke vaardigheden in te zetten in het bedenken en uitvoeren van eigen audiovisuele projecten.
De student begint zijn eigen artistiek proces vorm te geven.
De student begint met vorm en inhoud te experimenteren en na te denken hoe deze kunnen ingezet worden in het zoeken naar een eigen audiovisuele taal.
De student toont de juiste attitudes (oa. gedrevenheid, enthousiasme, initiatief nemen, enz.) om verantwoordelijkheden op te nemen in de realisatie van een audiovisueel project.


 

Omschrijving Begeleiding

Er is steeds de mogelijkheid tot persoonlijke afspraak met de docent, ook buiten de uren.

Omschrijving Evaluatie (tekst)

Het ‘proces’ (oa. creatie, onderzoek, overleg, organisatie, aanwezigheid, inzet en evolutie) en ‘product’ (het resultaat) zijn met elkaar verbonden en worden in verhouding van 2/3 (proces) en 1/3 (product) beoordeeld door de atelierdocenten.
De uiteindelijke proces- en productevaluatie voor 100% van de punten wordt vastgelegd op een eindjury samengesteld uit de docenten van Atelier Animatie II uit het atelier.

Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Delibereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit gedelibereerd).
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Delibereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit gedelibereerd).

Omschrijving Studiematerialen (tekst): Verplicht

Er staat een professioneel intranet ter beschikking voor de studenten. De student krijgt opslagruimte op de server, maar blijft zelf verantwoordelijk voor het vrijwaren van zijn gegevens op een eigen externe drager.
Het atelier beschikt over allerlei grafisch materiaal, professionele animatietypische tools, opnameapparatuur en softwarelicenties. Er worden animatiefilms bekeken en besproken.
Iedere student moet een prosumer of professionele draagbare digitale geluidsrecorder en hoofdtelefoon hebben. Vanuit het atelier wordt een aantal specifieke modellen aangeraden.

Omschrijving Studiekosten

De geschatte studiekost voor de opleidingsonderdelen “Atelier Animatie
I, II en III” is 500€ voor materialen en studiereizen.
De exacte studiekosten zijn tevens afhankelijk van de keuzes die de
student op vlak van zijn artistieke projecten kiest.

Omschrijving Volgtijdelijkheid (VT)

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.