Hogeschool Gent
Geraard de Duivelstraat 5 - 9000 Gent
Tel: 09 243 33 33 - E-mail: info@hogent.be
Website: www.hogent.be
Biometrie17897/3292/1213/9756/36
Studiegids

Biometrie

17897/3292/1213/9756/36
Academiejaar 2012-13
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 3
Dit is een deel van het opleidingsonderdeel Methodiek van het beroep.
Studieomvang: 1 studiepunt
Gewicht: 1,20
Totale studietijd: 37,00 uren
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 01.12.2012 (semester 1)
Titularis: Callewaert Nele
Andere docenten: OTTEVAERE Charlene
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1

Omschrijving Onderwijsorganisatie (lijst)

Onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten
Begeleid zelfstandig/extern werk4,00 uren
Hoorcollege4,00 uren
Werkcollege8,00 uren
Zelfstudie21,00 uren

Omschrijving Onderwijsorganisatie (tekst)

Hoorcollege
Werkcollege: begeleide groepsoefeningen in skillslab
Vaardigheidsoefeningen o.v.v. peer tutoring
Desgevallend extern practicum densitometrie VUB/UGent

Omschrijving Doelstellingen

Bedoeling is de student aan de hand van vaardigheidsoefeningen (peer tutoring) voor te bereiden op de handelingen waarmee een arts wettelijk een diëtist kan belasten met name het technisch gedeelte van de prestaties i.f.v. het meten van de antropometrische parameters en verzamelen van gegevens die toelaten de lichaamssamenstelling te evalueren.

Dit deelopleidingsonderdeel kent zowel een coherente verticale als horizontale afstemming t.a.v. andere opleidingsonderdelen.

Verticale afstemming via het leerlijnenmodel:
Modeltraject 1:
Fysiologie van de voeding 1
Modeltraject 2:
Fysiologie van de voeding 2
Toegepaste dieetleer 1 en 2
Pathologie

Horizontale afstemming:
Toegepaste dieetleer 3
Pathologie en dieetleer
Stage

Omschrijving Inhoud

Dit deelopleidingsonderdeel is opgebouwd uit volgende onderdelen:
Theoretische achtergrond i.v.m. biometrie, antropometrie en kinantropometrie.
Toelichting en individuele begeleiding bij het inoefenen van metingen aan de hand van een studiehandleiding betreffende gewicht, lengte- en hoogtematen, skeletbreedte en -omtrek, huidplooidiktemeting en impedantiemeting.

Omschrijving Eindcompetenties (tekst)

Beroepsspecifieke competenties
1. Zelfstandig en (of) in multidisciplinair dienstverband een kwaliteitsvolle voedings- en of dieetbehandeling kunnen uitvoeren
Deelcompetentie:
- Het uitvoeren en de interpretatie van antropometrische metingen/onderzoek
Gedragsindicatoren:
Onder meer:
- Kunnen uitvoeren van metingen aan de hand van een studiehandleiding betreffende lengte, gewicht, skeletbreedte en -omtrek, huidplooimetingen en impedantiemetingen.
- Kunnen interpreteren van meetresultaten.

Omschrijving Begeleiding

Consultatie op afspraak

Omschrijving Evaluatie (tekst)

Eerste zittijd
30% van de totale beoordeling
- Skillsproef met beoordeling van de praktische vaardigheden: techniek 80% en resultaat 20%

Bijzondere bepalingen
Bij afwezigheid van meer dan 20 % van de voorziene onderwijsactiviteiten van het betrokken opleidingsonderdeel wordt de student "afwezig” gesteld en kan de student niet deelnemen aan de skillsproef.

Tweede zittijd
Voor de tweede zittijd worden dezelfde evaluatievormen en dezelfde verdeling percentage beoordeling aangewend als in de eerste zittijd.
Dit deel van het opleidingsonderdeel 'Methodiek van het beroep' wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: 
  • wel mogelijk.
  • indien in eerste examenkans niet geslaagd voor opleidingsonderdeel 'Methodiek van het beroep', moet dit deel enkel herkanst worden indien niet geslaagd.

Omschrijving Studiematerialen (tekst): Verplicht

Handboek:
Becker-Woudstra, G., Havinga M., Van Kuijeren, R. & Linden-Wouters, E. (2008). Het diëtistisch consult. (3de druk). Utrecht: Lemma.
Power Pointpresentatie
Meetinstrumenten ter beschikking in het skillslab "consultatieruimte"
Handleiding practicasessies op de elektronische leeromgeving