Hogeschool Gent
Geraard de Duivelstraat 5 - 9000 Gent
Tel: 09 243 33 33 - E-mail: info@hogent.be
Website: www.hogent.be
Atelier mediakunst II44685/5554/2425/1/96
Studiegids

Atelier mediakunst II

44685/5554/2425/1/96
Academiejaar 2024-25
Komt voor in:
  • Bachelor in de beeldende kunsten, trajectschijf 2
    Afstudeerrichting:
    • vrije kunsten
    Keuzeoptie van afstudeerrichting:
    • Vrije kunsten - mediakunst binnen vrije kunsten
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 21 studiepunten
Gewicht: 21,00
Totale studietijd: 550,00 uren
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 01.12.2024 (Academiejaar)
Men kan dit opleidingsonderdeel enkel mits aparte toelating volgen binnen een
  • creditcontract.
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Docenten: Arthur Rebecca Jane, De Clercq Anouk, Galle Jerry, Leper Hendrik, Rigole Jasper
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Academiejaar

Omschrijving Onderwijsorganisatie (lijst)

Onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten
Begeleid zelfstandig/extern werk168,00 uren
Werkcollege72,00 uren
Zelfstudie310,00 uren

Omschrijving Onderwijsorganisatie (tekst)

Atelierwerking met o.m. individuele besprekingen, groepsbesprekingen, projecten en workshops, extramuros-activiteiten, groeps-en individuele presentaties.
Studenten schrijven minstens tweemaal per academiejaar een reflectieverslag. Deze schrijvend-reflectieve praktijk heeft onder andere de bedoeling om de individuele werkontwikkeling te duiden en wordt als pedagogisch instrument mee opgenomen in de dialoog tussen student en docent.

Omschrijving Doelstellingen

In de tweede bachelor wordt een toenemende zelfstandigheid binnen de atelierwerking verwacht. De mogelijkheden en keuzes m.b.t. onderwerp, medium, techniek, vorm en presentatie die in eerste bachelor werden aangereikt, moeten in het tweede bachelor op een meer individuele manier door de student worden aangepakt en doorwerkt. In deze verdieping wordt gebruik gemaakt van de verworven kennis en vaardigheden uit het eerste bachelor jaar.
De versterkte onderzoekende houding van de student toont zich in de reflectie, analyse en evaluatie van het eigen artistiek proces waarbij de student een beduidende aandacht heeft voor documentatie en contextualisering van de gemaakte keuzes.
Dit atelier werkt voorbereidend op het atelier in bachelor 3, waar autonoom beeldend werk gemaakt wordt op basis van zelfgekozen thema’s/onderwerpen.

Omschrijving Inhoud

In Atelier Mediakunst II ontwikkelt de student verder het vermogen om individuele artistieke projecten te formuleren en uit te voeren. Hierbij ligt de focus op het creëren van autonome kunstwerken, zoals films, audiovisuele installaties, performances, geluidscomposities, digitale of virtuele kunstwerken, tekeningen, installaties, …
Het discours in de ontwikkeling van deze werken bevindt zich voortdurend in het spanningsveld tussen drie polen: de specifieke relatie tussen vorm en inhoud, de identiteit van de student-kunstenaar, en de artistieke en maatschappelijke plaats van het werk in de hedendaagse context.

Volgende aspecten komen aan bod:
• Het formuleren en motiveren van projectideeën.
• Het beheersen van het project in al zijn facetten van pre- tot postproductie, zowel artistiek inhoudelijk als op vlak van materialisatie en presentatie.
• Het voeren van artistiek onderzoek via werkvormen zoals het bijhouden van schetsboek of werkdossier, het schrijven van reflectieverslagen, het maken van prototypes, maquettes, proefopstellingen, …
• Het contextualiseren van projecten binnen bredere maatschappelijke kaders en relevante thema's.
• Het verkennen en experimenteren met verschillende technieken en media ter ondersteuning van het ontwikkelen van eigen creatieve oplossingen en artistieke visie.
• Verdieping van technische kennis in audiovisuele media, film- en videoproducties, geluid, visuele effecten, multimediale en interactieve kunst, narratieve technieken, etc.
• Studenten worden aangemoedigd om elkaar te ondersteunen en actief deel te nemen aan elkaars processen, van constructieve feedback tot praktische ondersteuning.
• Het opzetten en organiseren van diverse presentatievormen, zoals tentoonstellingen en evenementen, die de studenten in staat stellen om hun werk aan een publiek te toetsen. Bovendien leert men zich zo te organiseren binnen een groter geheel, waarbij men geconfronteerd wordt met praktische organisatie, deadlines, overleg met andere kunstenaars en organisatoren, techniek, redactie en communicatie.
• Het opbouwen en onderhouden van relaties met zowel interne als externe partners, waaronder samenwerkingen met andere afdelingen, studenten, docenten, andere makers/kunstenaars en externe organisaties. Hierdoor ontstaat een directe betrokkenheid bij de praktijk in het werkveld.
• Cross-disciplinaire samenwerking en het delen van vaardigheden worden gestimuleerd, waardoor studenten elkaar helpen om projecten te ontwikkelen.
• Studenten worden aangemoedigd om nieuwsgierig te zijn en de kunstwereld te ervaren door naar tentoonstellingen, voorstellingen en filmvertoningen te gaan. We organiseren met de opleiding verschillende bezoeken aan dergelijke evenementen tijdens het academiejaar.
• Hoewel de bacheloropleiding Nederlandstalig is, schakelen we tijdens groepssessies met uitwisselingsstudenten vaak over op Engels. Deze leermomenten moedigen alle studenten aan om zich uit te drukken, waardoor Nederlandstalige studenten meer zelfvertrouwen krijgen in het spreken van een vreemde taal. Dit komt hen ten goede wanneer ze zelf op uitwisseling gaan of de internationale kunstwereld betreden.
In het kader van lessen en/of projectweken kunnen optioneel verdere inhoud en/of gespecialiseerde technieken worden behandeld.

Omschrijving Begincompetenties (tekst)

De student is geslaagd voor het hoofdatelier 1e bachelor.

Omschrijving Eindcompetenties (tekst)

1. Over de nodige artistieke vaardigheden beschikken om onder begeleiding een persoonlijk project binnen het brede spectrum van de beeldende kunsten te ontwerpen en/of te realiseren.
2. Over de nodige kennis, vaardigheden en inzichten beschikken inzake materiaal, vorm, handeling, concepten, functie en inhouden van het gekozen medium.
3. Kennis en inzicht hebben en blijven ontwikkelen in de maatschappelijke, culturele, artistieke, historische en internationale context van de beeldende kunsten en de artistieke praxis.
4. Een kritische en onderzoekende houding ontwikkelen en aanscherpen ten opzichte van ontwerpen en/of realisaties die voortkomen uit beeldende experimenten en onderzoek, emotie en intuïtie.
5. In het ontwikkelen van een eigen beeldtaal vertrekken van een zoekende en reflecterende houding.
6. Het karakteristieke van persoonlijke ontwerpen en/of realisaties vatten en op geëigende wijze communiceren ten aanzien van een kritisch publiek.
7. Het eigen artistieke project kunnen organiseren in samenspraak met anderen.

Omschrijving Begeleiding

Naast de begeleiding inherent aan de atelierwerking kunnen studenten steeds een persoonlijke afspraak maken met de betrokken atelierdocenten.

Omschrijving Evaluatie (tekst)

Doorheen het jaar hebben de begeleidingsgesprekken en- momenten een niet-evaluerend karakter. Het docententeam geeft op het einde van het jaar een cijfer op de evolutie van het artistiek proces. Dit toegekend cijfer telt mee voor 1/2e van de eindquotering.
In de examenperiode mei/juni wordt het artistiek werk van de student geëvalueerd door een examenjury. Dit toegekend cijfer telt mee voor 1/2e van de eindquotering.
Er is geen 2e zittijd.
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: niet mogelijk.

Omschrijving Studiematerialen (tekst): Verplicht

De school voorziet in een basisuitrusting van het atelier alsook bijkomende faciliteiten (ADOBE-lease-licentie, bibliotheek, uitleendiensten, formlab, …).
Er zijn eerder geen verdere verplichte studiematerialen.

Omschrijving Studiekosten

De studiekosten zijn opgedeeld in 2 categorieën:
a) Ondersteunend materiaal, doorgaans éénmalig binnen de opleiding aan te kopen: Een computer (laptop of desktop) (Hoeft niet beschikbaar te zijn vanaf de start van het schooljaar.) , externe opslagmedia waaronder een backup-systeem, (mini)SD (class 10), … en een degelijke koptelefoon (met kabel) wordt aangeraden. Raming: 2000 à 3000 euro
b) Kosten afhankelijk van de individuele gekozen projecten en geplande extramuros-activiteiten.
Bv. Reiskosten, verbruiksgoederen (hout, verf, …), prints, … Raming: 200 à 600 euro.

Omschrijving Volgtijdelijkheid (VT)

geslaagd voor Atelier mediakunst I OF (geslaagd voor Atelier mediakunst I EN geslaagd voor Atelier mediakunst II).