Atelier Mediakunst I vormt het startpunt van een persoonlijke artistieke ontdekkingsreis binnen de mediakunst aan KASK. De focus ligt op vier kernonderdelen: het creëren en presenteren van autonoom artistiek werk, het introduceren van diverse audiovisuele en digitale technieken, het ontwikkelen van een onderzoekende houding en het versterken van communicatieve vaardigheden.
In de atelierwerking komen volgende aspecten komen aan bod:
• Aan de hand van oefeningen en opdrachten worden de studenten uitgedaagd om binnen een bepaald kader technische mogelijkheden, creatieve processen en/of artistieke strategieën te onderzoeken en toe te passen.
• De studenten leren een eigen beeldende praktijk opstarten die getuigt van een inhoudelijke betrokkenheid. Ze gaan op zoek naar een persoonlijk verhaal en ontwikkelen daarbij hun eigen beeldtaal. Dit kan resulteren in films, audiovisuele installaties, performances, geluidscomposities, digitale of virtuele kunstwerken, installaties, tekeningen, publicaties, enzovoort.
• Tijdens gezamenlijke werkateliers of workshops worden specifieke vaardigheden aangeleerd en ingeoefend. Dit omvat onder andere initiaties in een breed scala van audiovisuele en digitale toepassingen zoals audio, video, webtechnieken, interactieve media, Artificiële Intelligentie, Virtual Reality, etc. Deze kennis stelt de student in staat om in het artistieke werk keuzes te maken waarbij de techniek of technologie geen belemmering maar juist een bron van creatieve ontwikkeling vormt. Naast het verkennen van technische en artistieke mogelijkheden, benadrukken we ook de historische en hedendaagse impact van deze media en technologieën op zowel de samenleving als de kunstpraktijk.
• De studenten krijgen de tijd en begeleiding om eigen creatieve methoden te ontdekken en tot zelforganisatie te komen. Dit omvat onder meer het leren functioneren in een atelieromgeving, het implementeren van onderzoek, het visualiseren en uitwerken van ideeën, en het ontwikkelen van een persoonlijke artistieke taal en inhoud.
• Studenten leren hun werk te analyseren, doelgerichte keuzes te maken en een eigen artistiek domein te definiëren. Ze worden aangemoedigd om een discours te ontwikkelen waarin ze kritisch nadenken over hun creatieve processen en de keuzes die ze maken. Dit proces wordt versterkt door het bestuderen van relevante artistieke voorbeelden en het toepassen van deze inzichten op eigen werk.
• Studenten leren hun gedachten en persoonlijke visie te verwoorden en te delen. Dit bevordert niet alleen het inzicht in het werk, maar ook de interactie en feedback van hun omgeving.
• Verschillende keren per jaar worden toonmomenten georganiseerd waar studenten en docenten onderzoek, experiment en/of voltooid werk bespreken.
• Cross-disciplinaire samenwerking en het delen van vaardigheden worden gestimuleerd, waardoor studenten elkaar helpen om projecten te ontwikkelen.
• Studenten worden aangemoedigd om nieuwsgierig te zijn en de kunstwereld te ervaren door naar tentoonstellingen, voorstellingen en filmvertoningen te gaan. We organiseren met de opleiding verschillende bezoeken aan dergelijke evenementen tijdens het academiejaar.
• In het kader van lessen en/of projectweken kunnen optioneel verdere inhoud en/of gespecialiseerde technieken worden behandeld.
• Veiligheids-en gezondheidsaspecten voor kunstenaars (o.a. ergonomie).
Dit vormt de basis voor het ontwikkelen van een betrokken, creatieve, kritische en liefdevolle relatie met (media)kunst.