Hogeschool Gent
Geraard de Duivelstraat 5 - 9000 Gent
Tel: 09 243 33 33 - E-mail: info@hogent.be
Website: www.hogent.be
Studium Generale 2019-202036095/4243/1920/1/59
Studiegids

Studium Generale 2019-2020

36095/4243/1920/1/59
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Bachelor in de agro- en biotechnologie
    Keuzepakket:
    • Keuzepakket DIERENZORG (MT2)
    • Keuzepakket DIERENZORG (MT3)
    • Keuzepakket GROENMANAGEMENT
    • Keuzepakket LANDBOUW
    • Keuzepakket VOEDINGSTECHNOLOGIE
  • Bachelor in de beeldende kunsten
  • Bachelor in de muziek
  • Bachelor in de verpleegkunde
    Keuzepakket:
    • Keuzepakket 12STP
  • Bachelor in het bedrijfsmanagement
    Keuzepakket:
    • 3FV - Keuzeopleidingsonderdelen - 3 opleidingsonderdelen te kiezen voor minstens 10 studiepunten
In andere opleidingen:
  • Bachelor in de verpleegkunde als Keuzetraject: Studium generale
  • Bachelor in de verpleegkunde - brugopleiding (10 jaar beroepservaring) als Keuzetraject - brugopleiding: Studium generale - brugopleiding
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Gewicht: 3,00
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 01.12.2019 (Academiejaar) of 01.12.2019 (Semester 1) of 15.03.2020 (Semester 2)
Titularis: Vandamme Sofie
Andere docenten: Basabose Olave
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1 of Semester 2 of Academiejaar

Omschrijving Onderwijsorganisatie (tekst)

Tien lezingen/avonden te houden door externe sprekers uit specifieke velden, vergezeld van een coreferent of gevolgd door een debat. Er is ook altijd mogelijkheid tot vragen uit de zaal. Het Studium wordt bij voorkeur gevolgd als jaarvak, maar het staat de opleidingen vrij hun studenten te laten inschrijven voor de najaars- of de voorjaarsreeks.

Aan het begin van het academiejaar wordt een ‘Studium Kick-offmeeting’ gehouden, waarbij toelichting gegeven wordt over het vak gevolgd door de openingslezing van Caroline Pauwels. Deze eerste bijeenkomst is verplicht. Wie niet aanwezig kan zijn wegens overmacht kan de lezing inhalen op het TAZsalon in Oostende in de maand februari. Gelieve eerst via mail te verwittigen.

Omschrijving Doelstellingen

Het Studium Generale heeft een educatieve, multidisciplinaire en een wetenschapscommunicatieve opdracht. Het beoogt studenten aan te zetten tot reflectie en hun betrokkenheid op het
maatschappelijke en culturele leven te vergroten.

Op die manier wil het Studium Generale de opleiding van studenten met een diverse achtergrond verbreden en de kennis over wetenschap en cultuur verdiepen. De thema’s van het Studium worden telkens zo gekozen dat elke studiediscipline er een aanknopingspunt in kan vinden. Tijdens de workshops die er over de Studiumavonden en –publicaties worden georganiseerd, leren studenten kritisch lezen en beargumenteerd schrijven.

Omschrijving Inhoud

Lezingen rond thema’s die vanuit volgende criteria vertrekken:
- actuele onderwerpen in al zijn verschijningsvormen

- maatschappelijke relevantie

- kritische bevraging van de gekozen thema’s

- vakoverschrijdende thematiek

Studium 2019-2020:
Zoals elk jaar zal het Studium naast een algemeen beschouwelijke inleiding over het thema, diverse disciplines aan bod laten komen. De sprekers zijn (inter)nationaal gerenommeerde sprekers zoals o.a.
Caroline Pauwels, Caroline Strubbe, Sonja Kruse, Ann Dooms, Katleen Gabriëls, Marjan Doom, Hetty Helsmoortel, Heleen Debruyne, een klimaatsfictiedebat ism Vooruit,…

Het is de bedoeling dat je met Studium Generale een ruimere blik krijgt op de wereld en je kritische geest aanscherpt, kortom: dat je inzichten krijgt die je vakgebied overstijgen.

Jaarthema : Verwondering

Zo van oh!
En ah!
En wauw!
En oh, nee!
En wat?
En waarom?
En echt?
En godverdomme!
En zucht…
Zo van die dingen waar je stil van wordt of net heel luid. Deze ‘verwonderdingen’ kunnen het startschot zijn voor wetenschap en kunst.
Samen met gastcurator Caroline Pauwels, rector van de VUB, kijken we een jaar lang naar wat er groeit uit verwondering.
Laat je meeslepen in de wereld van wetenschappers, kunstenaars en verwonderaars. En open je ogen. Ontdek een vraag op elke hoek van de straat.

Omschrijving Begincompetenties (tekst)

Het Studium zal zo worden opgevat dat studenten vanuit alle richtingen makkelijk kunnen instappen. Vereiste is de modale culturele achtergrond die van een student hoger onderwijs redelijkerwijs verwacht mag worden.

Omdat de thema's van het Studium telkens breed, actueel en kritisch zullen worden opgevat, zal de student worden uitgenodigd om zelf ook bijkomende informatie over het jaarthema te zoeken via bibliotheken, andere manifestaties, internet, pers en media. Daarnaast verwerkt de student de door het Studium aangeboden publicaties over het thema, de zogenaamde Karakters.

Omschrijving Eindcompetenties (tekst)

1. Kritische ingesteldheid
Indicatoren:
• kan aangeboden informatie van zeer diverse aard synthetiseren en toetsen aan de eigen standpunten
• kan zijn eigen standpunt argumenteren
• gaat kritisch om met informatie
• kan verbanden leggen en aantonen met andere relevante cultuuruitingen

2. Formuleervaardigheid
Indicatoren:
• kan een schriftelijk rapport schrijven, met name een paper die ofwel een kritisch verslag van het bijgewoonde Studium dat een gefundeerd commentaar bevat, of op een andere wijze creatief reageert op het aangeboden debat.
• kan de aangeboden informatie verwerken
• kan correct, vlot en stijlvol schrijven

3. Zelfstandig werken
Indicatoren:
• kan tijdig taken afwerken
• kan eigen werkzaamheden plannen
• kan gepast de hulp van begeleiders inroepen en reageert gepast op geboden hulp
• is zelfkritisch

4. Ingesteldheid tot levenslang leren
Indicatoren:
• toont openheid tegenover geboden informatie
• kan de aangeboden publicatie op een goeie manier verwerken
• gaat actief op zoek naar andere bronnen
• heeft een leergierige attitude

Omschrijving Begeleiding

De studenten krijgen de gelegenheid tot begeleiding bij het maken van hun portfolio en bij het schrijven van hun paper in de zogenaamde Studiumworkshops. Deze worden georganiseerd op dinsdagavond voorafgaand aan de lezing.

Omschrijving Evaluatie (tekst)

Diplomacontract - Creditcontract
Voor Studium Generale kan de student, afhankelijk van de regeling binnen zijn opleiding, zijn portfolio (bestaande uit 5 studiumfiches en een eigen essay over het jaarthema) indienen in de examenperiode januari/februari of mei/juni. Er is mogelijkheid tot 2e zittijd.

Eerste examenzittijd:

Om te slagen dienen de studenten een portfolio in te leveren dat bestaat uit twee delen:
Vijf studiumfiches met opdrachten, behorende bij elk van de vijf gevolgde lezingen en op de desbetreffende lezing af te halen. De fiches zijn te vinden op Chamilo (op de dag van de lezing) en worden ingeleverd samen met het essay.

• Een essay dat bestaat uit een persoonlijke reflectie op het jaarthema, met een degelijke probleem- en vraagstelling en dat onderbouwd is met verwijzingen naar minimaal 3 wetenschappelijke informatiebronnen waaronder 1 boek en 3 verwijzingen naar de Studiumpublicaties Karakters (min. 3000 – max. 5000 woorden)

Let wel: Alle studenten dienen de openingslezing te volgen en de bijhorende studiumfiche in te leveren in hun portfolio, samen met nog de fiches van 4 lezingen naar keuze.

Op het voorblad van de paper moet vermeld worden:
• Naam, faculteit, opleiding, of het Studium in het eerste, het tweede semester of als jaarvak wordt gevolgd
• Het standaard voorblad kan gedownload worden van de website

De paper wordt beoordeeld door de coördinator van het Studium Generale. Het evaluatieformulier dat gehanteerd zal worden bij het quoteren van de papers zal ter inzage op de digitale leeromgeving staan.
Tweede examenzittijd:

Studenten die reeds een paper indienden in de eerste examenzittijd maar niet slaagden, dienen hun essay te herwerken tot een aanvaardbaar niveau. De studenten die hun portfolio in eerste zit niet indienden, moeten hun studiumfiches en essay inleveren in de tweede zittijd.
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: wel mogelijk.

Omschrijving Studiematerialen (tekst): Verplicht

De studenten kopen drie exemplaren van de Studiumpublicatie KARAKTERS aan. Deze kleine boekjes zijn uitgegeven bij Academia Press en aan het studententarief van 5 euro te kopen bij het Studium. Op de Kick-offmeeting wordt een zogenaamde ‘karakterskaart van 15 of 20 euro gekocht waarmee de studenten telkens bij het verschijnen van een nieuw boekje een exemplaar kunnen afhalen op de Studiumavond.

Het Studium beschikt over een eigen internetsite (www.studiumgent.be). Daarop is onder meer deze studiefiche te vinden. De website biedt een elektronische ondersteuning bij het leerproces en wil studenten verbreding van het onderwerp aanbieden. Naast informatie en aankondigingen over de eigen activiteiten (ook terug te vinden op de digitale leeromgeving) bevat de website concrete verwijzingen naar andere culturele evenementen en verwante lezingen, films, tentoonstellingen, … De website werkt ook verdiepend: achtergrondinformatie over de sprekers, filmpjes en audio-opnames zullen hier terug te vinden zijn.

Het is absoluut noodzakelijk dat de studenten deze website bezoeken en raadplegen zodat ze geïnformeerd zijn over de opdrachten.

Studium bericht studenten, docenten, externen en een selectieve lijst van geïnteresseerde instellingen via een aparte mailing list met nieuwsbrieven, die een kleine week voorafgaand aan elke activiteit worden verstuurd.

Studium communiceert via chamilo en via Facebook. Het is dan ook belangrijk dat studenten de
FBpagina van het Studium liken: https://www.facebook.com/studiumgeneralegent

Omschrijving Studiekosten

• 15 euro voor 3 Karakters, verplicht studiemateriaal

In principe geen extra kosten, behalve:
• kosten verbonden aan de eventuele verplaatsingen
• kosten voor de documentatie
• kosten verbonden aan het schrijven van de paper

Omschrijving Trefwoorden

Studium Generale
Interdisciplinariteit
Kritische cultuurstudie
Actualiteit

Omschrijving Volgtijdelijkheid (VT)

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.